Klikni za mobilnu verziju

Medicinski rječnik pojmova je baza pojmova koji se često koriste u medicini, a napravljen je radi lakšeg razumijevanja ponekad nejasne terminologije.
NAPOMENA: Opisi bolesti namijenjeni su isključivo informiranju i zdravstvenom prosvjećivanju opće populacije te nipošto ne zamjenjuju liječničku dijagnozu. Za sve dodatne informacije vezane uz Vaše zdravlje obratite se svojem liječniku.


Upišite traženi pojam ili odredite pojmove prema abecedi:

Babinje

Razdoblje od 40 dana nakon rođenja djeteta u kojem se zbivaju involutivne promjene maternice i ostalih spolnih organa žene.

Bakerova cista

Bolna oteklina sa stražnje strane koljena. Riječ je o burzitisu koji se pojavljuje u ljudi koji boluju od upalnih artropatija (reumatoidni artritis, ankilozantni spondilitis, psorijatični artritis). Ponekad je bolnost tako jaka da bitno otežava hod i savijanje noge. Dijagnoza se vrlo lako postavlja već samim kliničkim pregledom. Ultrazvučnom pretragom može se ustanoviti prisutnost izljeva, a ponekad se može vidjeti i na rendgenskoj snimci, osobito ako ima kalcifikacija u stijenci. Bitno je razlikovati Bakerovu cistu (i njezino puknuće) od duboke venske tromboze na potkoljenici, što je moguće doplerskom pretragom. Terapija se sastoji u primjeni lijekova protiv bolova i upale (nesteroidni antireumatici), hladnih obloga i mirovanja. Veće ciste mogu se punktirati pa se kroz punkcijsku iglu izvuče izljev, a moguća je i lokalna primjena lijeka u za to primjerenim slučajevima.

Baktericidan

Tvar koja usmrćuje bakteriju (obično lijek).

Bakterije

Jednostanični organizmi koji sadrže jedan kromosom i razmnožavaju se mitozom na dvije jednake stanice.

Bakteriostatski

Tvar koja sprečava razmnožavanje bakterija.

Barbiturati

Depresori središnjega živčanog sustava.

Bazalna temperatura

Tjelesna temperatura izmjerena ujutro natašte. Mjeri se nakon barem 6 sati spavanja i bez uzimanja sredstava za spavanje. Najbolje se mjeri pod jezikom.

BCG

Cjepivo protiv tuberkuloze.

Behçetova bolest

Behcetova bolest - Upalna reumatska bolest nepoznatog uzroka. Obično se ubraja u skupinu vaskulitisa. U tipičnim je slučajevima bolest obilježena ulceracijama (ranicama) u ustima, ulceracijama spolovila te ulceracijama oka i upalom srednje očne ovojnice (iritis). U 3/4 bolesnika pojavljuje se artritis s bolnim oteklinama zglobova i jutarnjom ukočenošću. Artiritis može biti stalna ili povremena pojava tijekom bolesti. Najčešće ne uzrokuje trajne deformacije zglobova. Liječenje se sastoji u primjeni nesteroidnih protutupalnih lijekova. Primjena glukokortikoida je kontroverzna.

Bechterewljeva bolest

(Ankilozantni spondilitis) ili Bechterewljeva bolest je upalna reumatska bolest obilježena križoboljom zbog zahvaćanja sakroilijačnih zglobova i kralježnice. Napredovanjem bolesti smanjuje se pokretljivost kralježnice, bolesnik teško ustaje i teško se razgibava. Rjeđe su zahvaćeni drugi zglobovi. Ponekad su prisutna očitovanja bolesti izvan lokomotornog sustava – upale očiju (konjunktivitis i iridociklitis) te promjene na srčanim zaliscima. Za razliku od svih drugih upalnih reumatskih bolesti, od ankilozantnog spondilitisa pretežno boluju muškarci. Postoji obiteljska sklonost obolijevanju, a genetski temelj za to čini vjerojatno nasljeđivanje antigena HLA B 27 od jednog od roditelja. Liječenje se provodi primjenom nesteroidnih antireumatika, sulfasalazina, ponekad glukokortikoida te u novije vrijeme bioloških lijekova. Glavna je terapijska mjera još uvijek provođenje postupaka fizikalne terapije kojima se nastoji održati što je moguće bolja funkcionalna sposobnost lokomotornog sustava.

Benigan

Dobročudan.

Besežiranje

Cijepljenje nepatogenim goveđim sojem bacila tuberkuloze.

Beta-talasemija

Nasljedna anemija koja se javlja uglavnom u osoba podrijetlom iz mediteranskih zemalja i srednjeg istoka.

Bilirubin

Tvar koja nastaje metaboličkom razgradnjom eritrocita (crvenih krvnih stanica). U visokim koncentracijama izaziva žuticu.

Bioflavonoidi

Biljni pigmenti, poznati i pod nazivom kompleks vitamina P. Najčešće se dobivaju iz kore limuna ili naranče, ali mogu se naći i u šipku. Ponašaju se kao antioksidansi, sprečavaju oksidaciju vitamina C i potiću njegovu apsorpciju. Utjeću na jačanje kapilara.

Biološki lijekovi

Skupina lijekova koji se primjenjuju u liječenju upalnih bolesti, pa tako i onih reumatskih, čiji je mehanizam djelovanja osmišljen na temelju poznavanja razvoja specifičnosti upalnog procesa u svakooj pojedinoj bolesti.

Biopsija

Uzimanje uzorka tkiva sa živog organizmna u svrhu detaljnije, obično mikroskopske analize tog tkiva.

Biopsija korionskih resica (CVS)

Postupak kojim se uzima mali uzorak korionskih resica s placente na mjestu gdje je povezana s maternicom. Analizom resica prije djetetova rođenja mogu se otkriti neke nasljedne bolesti i kromosomski poremećaji (npr. Downov sindrom).

Biotehnologija

Biotehnologija je interdisciplinarna znanost koja se temelji na uporabi živih organizama ili njihovih proizvoda.

Bolest mačjeg ogreba

(Cat scratch fever) Bolest koja se očituje oteklinom limfnih čvorova, vrućicom i artiritisom. Ponekad klinička slika može biti puno ozbiljnija. Uzrok bolesti je mikroorganizam koji se može prenijeti mačjim ugrizom ili ogrebom. Liječi se antibioticima, a za liječenje artritisa najčešće je dostatna primjena nesteroidnih protuupalnih lijekova.

Blastocista

Naziv za oplođeno jajašce koje se brzo dijeli nakon što se nađe u maternici.

Bolesti vezivnog tkiva

(engl. connective tissue diseases; lat. collagenoses) Bolesti kojima je zajedničko obilježje poremećaj imunološke reakcije u bolesnika. Zbog poremećene imunološke reakcije nastaju oštećenja tkiva (na primjer bubrega, zglobova, srca, pluća, središnjeg živčanog sustava, itd.). U ovu skupinu bolesti ubrajaju se sustavni eritemski lupus, Sjögrenov sindrom, sustavna skleroza, dermatomiozitis/polimiozitis, vaskulitisi, različiti artritisi i druge.

Borelioza

(lat. borreliosis) Zarazna bolest koju uzrokuje bakterija iz razreda spiroheta Borrelia burgdorferi. Borelioza koja je u reumatologiji od praktične važnosti jest Lajmska bolest.

Botulizam

Infekcija i intoksikacija bakterijom Clostridium botulinum, što ima za posljedicu poremećaj prijenosa impulsa u živčanim spojevima. Nastaje obično nakon jedenja konzervirane hrane.

Bradikardija

Izrazito usporenje rada srca (obično manje od 60 otkucaja u minuti).

Braxton-Hicksove kontrakcije

Kontrakcije maternice koje traju tijekom cijele trudnoće, ali se mogu osjetiti tek u njezinom posljednjem mjesecu. Nisu bolne, ali mogu biti neugodne jer izazivaju napetost trbuha.

Bronhioli

Mali dišni putevi koji se nastavljaju na bronhe, a razlikuju se od njih po tome što im građa ne sadrži hrskavice i žlijezde.

Bronhoskopija

Vizualno pretraživanje traheobronhalnog stabla pomoću savitljive cijevi koja sadrži niti za prijenos svijetla i vraćanje uvećane slike.

Bruceloza

(lat. brucellosis) Zarazna bolest uzrokovana jednom od tri vrste bakterija brucela (lat. Brucella). Bakterije se prenose sa zaraženih domaćih životinja (ovce, koze, krave, svinje) kontaktom ili nekuhanim mlijekom. U velikog broja zaraženih osoba pojavljuju se zglobobolje, a u znatnom broju i pravi artritis (obično koljeno, kuk i rame). Kralježnica i sakroilijačni zglobovi često su zahvaćeni. Artritis je prolazne naravi i ne ostavlja trajne posljedice. Vrućica je opći znak bolesti i tipičnog je kliničkog tijeka (febris undulans). Liječenje podrazumijeva mirovanje, primjenu antibiotika na koje uzročnici reagiraju te lijekova protiv bolova.

Bubnjić

Opna koja čini granicu između vanjskog i srednjeg uha.

Bulimija

Nagon za pretjeranim uzimanjem hrane nakon čega slijedi povraćanje ili uzimanje laksativa. Obično je uzrok psihičke prirode.

Burza

(lat. bursa) Mala ovalna tvorba koja se nalazi na stotinjak mjesta u tijelu - obično u blizini zglobova (uz laktove, ramena, koljena, gležnjeve, male zglobove na stopalima). Ispunjava ih tekućina jednaka zglobnoj (tzv. sinovijska tekućina), a čahura je građena od iste vrste stanica i tkiva kao i zglobna (sinovijska čahura). Ponekad postoji spoj između zgloba i burze. Smještaj burzi između zgloba, tetive i mišića omogućuje glatkoću pokreta i štiti zglob od ozljeda pri uobičajenim dnevnim kretnjama.

Burzitis

Upala bilo koje burze u tijelu. Može se javiti uz upalu susjednog zgloba osobito ako postoji spoj između njih, no može se javiti samostalno. Upala može biti posljedica traume, infekcije, taloženja uloga (gihta), reumatoidnog artritisa i drugih artropatija. Upalu burze obilježava bolna oteklina i crvenilo kože iznad nje. Bakerova cista jest burza u blizini koljena koja je nerijetko zahvaćena upalom u ankilozantnom spondilitisu (ali i drugim upalnim atropatijama). Liječenje se provodi mirovanjem i primjenom lijekova protiv bolova. Veći izljevi mogu se isprazniti kroz deblju iglu nakon punkcije burze, a moguća je lokalna primjena glukokortikoida. Antibiotici se primijenjuju samo u slučaju dokazane infekcije (prisutnosti mikroba u burzi).

Bypass

Svako zaobilaženje, skretanje fiziološkog protoka cirkulirajućeg sadržaja izvedeno kirurškim putem.

Natrag na vrh stranice www.vitamini-hr.com
CaliVita proizvodi online biljna ljekarna

Informacije, narudžbe i učlanjenje na www.vitamini-hr.com
info@vitamini-hr.com
091 47 44 444

Svi materijali koji se nalaze na internetskim stranicama portala www.vitamini-hr.com autorsko su djelo i vlasništvo "ORANGE", marketing i usluge.
Bilo kakvo kopiranje, distribucija, prijenos, objavljivanje, povezivanje, dubinsko povezivanje internetskih stranica na portalu www.vitamini-hr.com bez izričitog pismenog odobrenja autora, STROGO JE ZABRANJENO! Bilo kakvo kršenje ovih uvjeta koje može imati za posljedicu povrede autorskih prava te može doći do kaznenog progona protiv počinitelja prema čl. 229 i čl. 230 kaznenog zakona. Autorska prava>

FDA
USDA
EU-organic
GMP
US-EPA
CE
IGEF