Klikni za mobilnu verziju

Medicinski rječnik pojmova je baza pojmova koji se često koriste u medicini, a napravljen je radi lakšeg razumijevanja ponekad nejasne terminologije.
NAPOMENA: Opisi bolesti namijenjeni su isključivo informiranju i zdravstvenom prosvjećivanju opće populacije te nipošto ne zamjenjuju liječničku dijagnozu. Za sve dodatne informacije vezane uz Vaše zdravlje obratite se svojem liječniku.


Upišite traženi pojam ili odredite pojmove prema abecedi:

Čankir

Bezbolni vrijed (čir) primarnog sifilisa koji se pojavljuje na genitalijama. Bez liječenja bolest može potrajati više mjeseci. Bolesnik i sam može dodirivanjem prenositi opisane lezije na druga mjesta svog tijela (autoinokulacija). Čankir (franc.), ulkus, čir na penisu, uretri, očnim kapcima i drugdje. Primarni (tvrdi) čankir javlja se kod sifilisa. Meki čankir (ulcus molle) priljepčiva je spolna bolest.

Čankir meki

Meki čankir je spolno prenosiva bolest koju uzrokuje bakterija Hemophilus ducreyi koja uzrokuju bolne, uporne genitalne rane (vrijedove).

Čankir tvrdi

Tamnocrvena makula (mrlja) koja postupno prelazi u papulu (čvrsta izbočina promjera manjeg od 1 cm) u čijem središtu nastaje ulkus (čir, defekt kože ili potkožnog tkiva) kojeg nazivamo ulcus durum – tvrdi čankir. Dno je glatko i sjajno, rubovi malo uzdignuti.
U 80% bolesnika prisutno je i jednostrano regionalno povećanje limfnih čvorova
(limfadenopatija).
Ulcus durum je najčešće lokaliziran na vanjskom spolovilu, u muškaraca na penisu, a u žena na velikim ili malim stidnim usnama.

Čekić

Slušna košćica u srednjem uhu u obliku čekića.

Čukljevi

Čukalj je izraslina koja se stvara na zglobu na početku nožnog palca. Zglob na tom dijelu postaje proširen i tako stvara gužvu između palca i ostalih nožnih prstiju. Osjećaj uglavnom nije ugodan jer pritisak na zglob gura palac prema van što uzrokuje bol, a neki od glavnih uzroka su nošenje preuske obuće, artritis, genetski defekt i preopterećenost na stopalo.

Čvor

Oteknuće, nakupina.

Čvorasti eritem

Eritem (erythema) je crvenilo kože uslijed različitih uzroka (zbog infekcije, preosjetljivosti na neki lijek i dr.). Čvorasti eritem (Erythema nodosum) upala kože na reumatičnoj ili alergičnoj osnovi (kod tuberkuloze). Javlja se obično na nogama (na potkoljenici) kod mlađih osoba. Liječenje uzročno i simptomatsko, prema odredbi liječnika.

Natrag na vrh stranice www.vitamini-hr.com
CaliVita proizvodi online biljna ljekarna

Informacije, narudžbe i učlanjenje na www.vitamini-hr.com
info@vitamini-hr.com
091 47 44 444

Svi materijali koji se nalaze na internetskim stranicama portala www.vitamini-hr.com autorsko su djelo i vlasništvo "ORANGE", marketing i usluge.
Bilo kakvo kopiranje, distribucija, prijenos, objavljivanje, povezivanje, dubinsko povezivanje internetskih stranica na portalu www.vitamini-hr.com bez izričitog pismenog odobrenja autora, STROGO JE ZABRANJENO! Bilo kakvo kršenje ovih uvjeta koje može imati za posljedicu povrede autorskih prava te može doći do kaznenog progona protiv počinitelja prema čl. 229 i čl. 230 kaznenog zakona. Autorska prava>

FDA
USDA
EU-organic
GMP
US-EPA
CE
IGEF