Klikni za mobilnu verziju

Medicinski rječnik pojmova je baza pojmova koji se često koriste u medicini, a napravljen je radi lakšeg razumijevanja ponekad nejasne terminologije.
NAPOMENA: Opisi bolesti namijenjeni su isključivo informiranju i zdravstvenom prosvjećivanju opće populacije te nipošto ne zamjenjuju liječničku dijagnozu. Za sve dodatne informacije vezane uz Vaše zdravlje obratite se svojem liječniku.


Upišite traženi pojam ili odredite pojmove prema abecedi:

Kortizon

Hormon koji se prirodno stvara u organizmu i kontolira određene strukturne i metaboličke procese organa i stanica u organizmu. Studije kore nadbubrežne žlijezde otkrile su da neki prirodni hormoni (zvani steroidi) imaju antiinflamatorna svojstva. Nakon izdvajanja iz njegovog prirodnog izvora 1936, Amerikanac Lewis Hastings Sarett je 1948. godine i sintetizirao kortizon.
Zahvaljujući svom čudesnom svojstvu na reumatoidni artritis, kortizon se počeo proizvoditi u komercijalne svrhe već 1949. godine. Umjetno proizveden kortizon je najefikasnija supstanca koja se koristi protiv upala. Glavna upotreba kortizona zasniva se na njegovom svojstvu otklanjanja bolova, otoka i nelagodnosti koje prate mnoge vrste artritisa. Koristi se samo kada se sve druge manje opasne terapije pokažu bezuspješnim za olakšanje pacijentovog stanja. U malim dozama dovodi do odličnih rezultata, ali ako se koristi nepravilno može prouzročiti neželjene efekte i više naškoditi organizmu nego da mu koristi.

Natrag na vrh stranice www.vitamini-hr.com
CaliVita proizvodi online biljna ljekarna

Informacije, narudžbe i učlanjenje na www.vitamini-hr.com
info @ vitamini-hr.com
091 47 44 444

Svi materijali koji se nalaze na internetskim stranicama portala www.vitamini-hr.com autorsko su djelo i vlasništvo "ORANGE", marketing i usluge.
Bilo kakvo kopiranje, distribucija, prijenos, objavljivanje, povezivanje, dubinsko povezivanje internetskih stranica na portalu www.vitamini-hr.com bez izričitog pismenog odobrenja autora, STROGO JE ZABRANJENO! Bilo kakvo kršenje ovih uvjeta koje može imati za posljedicu povrede autorskih prava te može doći do kaznenog progona protiv počinitelja prema čl. 229 i čl. 230 kaznenog zakona. Autorska prava>

FDA
USDA
EU-organic
GMP
US-EPA
CE
IGEF