Klikni za mobilnu verziju

Medicinski rječnik pojmova je baza pojmova koji se često koriste u medicini, a napravljen je radi lakšeg razumijevanja ponekad nejasne terminologije.
NAPOMENA: Opisi bolesti namijenjeni su isključivo informiranju i zdravstvenom prosvjećivanju opće populacije te nipošto ne zamjenjuju liječničku dijagnozu. Za sve dodatne informacije vezane uz Vaše zdravlje obratite se svojem liječniku.


Upišite traženi pojam ili odredite pojmove prema abecedi:

Refluks (želučani)

Refluks kiseline (gastroezofagealni refluks) je povratni tijek želučanog sadržaja prema gore u jednjak.
Sluznica štiti želudac od učinaka njegove vlastite kiseline. Budući da jednjak nema sličnu zaštitnu sluznicu, želučana kiselina, koja se vraća u njega, uzrokuje bol, upalu (ezofagitis) i oštećenje.
Kiselina se vraća kada donji ezofagealni sfinkter ne funkcionira ispravno. Kada osoba leži povratu pomaže sila teže. Stupanj upale uzrokovan povratom ovisi o kiselosti želučanog sadržaja, volumenu želučane kiseline u jednjaku i sposobnosti odstranjivanja povraćene tekućine iz jednjaka.

Natrag na vrh stranice www.vitamini-hr.com
CaliVita proizvodi online biljna ljekarna

Informacije, narudžbe i učlanjenje na www.vitamini-hr.com
info @ vitamini-hr.com
091 47 44 444

Svi materijali koji se nalaze na internetskim stranicama portala www.vitamini-hr.com autorsko su djelo i vlasništvo "ORANGE", marketing i usluge.
Bilo kakvo kopiranje, distribucija, prijenos, objavljivanje, povezivanje, dubinsko povezivanje internetskih stranica na portalu www.vitamini-hr.com bez izričitog pismenog odobrenja autora, STROGO JE ZABRANJENO! Bilo kakvo kršenje ovih uvjeta koje može imati za posljedicu povrede autorskih prava te može doći do kaznenog progona protiv počinitelja prema čl. 229 i čl. 230 kaznenog zakona. Autorska prava>

FDA
USDA
EU-organic
GMP
US-EPA
CE
IGEF