Klikni za mobilnu verziju

Medicinski rječnik pojmova je baza pojmova koji se često koriste u medicini, a napravljen je radi lakšeg razumijevanja ponekad nejasne terminologije.
NAPOMENA: Opisi bolesti namijenjeni su isključivo informiranju i zdravstvenom prosvjećivanju opće populacije te nipošto ne zamjenjuju liječničku dijagnozu. Za sve dodatne informacije vezane uz Vaše zdravlje obratite se svojem liječniku.


Upišite traženi pojam ili odredite pojmove prema abecedi:

Šant

Spoj dvaju anatomskih kanala (cijevi) koji omogućuje miješanje njihova sadržaja, najčešće u kardiovaskularnom sustavu, ali i u probavnom, živčanom i dr. (kirurški zahvat koji omogućava skretanje krvi iz jednog organa ili kanala u drugi.)

Šarenica

Obojeni dio oka. Prstenasta tvorba koja regulira količinu svjetlosti što dopire do fotoreceptora.

Šarlah

Vrućica i osip uzrokovani streptokokima, obično slijedi nakon streptokokne infekcije grla, srednjeg uha ili kože.

Šećerna bolest

Dijabetes melitus. Kronični metabolički sindrom nastao zbog relativnog ili apsolutnog manjka lučenja i/ili djelovanja inzulina s posljedičnim poremećajem metabolizma ugljikohidrata, masti i bjelančevina.

Šigeloza

Akutna infekcija crijeva koju uzrokuju bakterije iz roda Shigella.

Šija

Stražnji dio vrata, uključujući i predjele glave koji s njim graniče.

Šiljak

Poseban oblik vala u EEG-u, tipičan za epilepsiju.

Šok

Stanje otežanog protoka tekućina u cijelom organizmu što dovodi do poremećaaja funkcije stanica i organa. Prema porijeklu dijeli se na hipovolemijski (manji volumen tekućine), neurogeni (poremećaj rada živčanog sustava), kardiogeni (premećaj rada srca), septički (izazvan upalnim procesima) i anafilkaksijski (jaka alergijska reakcija).

Štitnjača

Štitnjača je endokrina žlijezda smještena u predjelu vrata ispred dušnika. Građena je od dva režnja (lijevog i desnog) koji su međusobno povezani suženjem (isthmus).

Štucavica

Iznenadan, nevoljan spazam dijafragme. Zvuk štucanja je uzrokovan iznenadnim unosom zraka.

Šuljevi

Hemoroidi. Proširene vene unutar ili s vanjske strane rektuma.

Šum

Šum je zvuk koji se čuje prilikom pregleda stetoskopom i slično je zvuku blagog puhanja.

Šupljina

Šuplje mjesto ili otvor u tijelu.

Natrag na vrh stranice www.vitamini-hr.com
CaliVita proizvodi online biljna ljekarna

Informacije, narudžbe i učlanjenje na www.vitamini-hr.com
info@vitamini-hr.com
091 47 44 444

Svi materijali koji se nalaze na internetskim stranicama portala www.vitamini-hr.com autorsko su djelo i vlasništvo "ORANGE", marketing i usluge.
Bilo kakvo kopiranje, distribucija, prijenos, objavljivanje, povezivanje, dubinsko povezivanje internetskih stranica na portalu www.vitamini-hr.com bez izričitog pismenog odobrenja autora, STROGO JE ZABRANJENO! Bilo kakvo kršenje ovih uvjeta koje može imati za posljedicu povrede autorskih prava te može doći do kaznenog progona protiv počinitelja prema čl. 229 i čl. 230 kaznenog zakona. Autorska prava>

FDA
USDA
EU-organic
GMP
US-EPA
CE
IGEF