Klikni za mobilnu verziju

Medicinski rječnik pojmova je baza pojmova koji se često koriste u medicini, a napravljen je radi lakšeg razumijevanja ponekad nejasne terminologije.
NAPOMENA: Opisi bolesti namijenjeni su isključivo informiranju i zdravstvenom prosvjećivanju opće populacije te nipošto ne zamjenjuju liječničku dijagnozu. Za sve dodatne informacije vezane uz Vaše zdravlje obratite se svojem liječniku.


Upišite traženi pojam ili odredite pojmove prema abecedi:

Vaginizam

Neurotska pojava koja se javlja pri spolnom odnosu. Karakterizira je grč mišića dna male zdjelice i ulaza u rodnicu, a u težim slućajima i mišića unutarnje strane bedra.

Vakcina

Cjepivo.

Vakcinacija

Cijepljenje.

Varikozne vene

Izdužene, proširene i vijugave površne vene čiji zalisci prirođeno nedostaju ili postanu insuficijentni. Najčešće nastaju na nogama.

Vaskulitis

Upala krvne žile.

Vazodilatatori

Sredstva koja proširuju krvne žile.

Vazokonstriktori

Sredstva za sužavanje krvnih žila.

Venepunkcija

Puštanje krvi iz žile.

Venerične bolesti

Spolne bolesti.

Ventrikul

Srčana komora.

Vertigo

Vrtoglavica.

Vezikoureteralni refluks

Vraćanje mokraće iz mokraćnog mjehura u mokraćovod i u bubrežni kanalni sustav.

Video EEG

Dugotrajni EEG u kojem je video zapis kombiniran s EEG zapisom.

Virilizacija

Klinički izraz suviška androgenih (muških spolnih hormona) u žena.

Vitalni centri

Autonomni centri koji upravljaju funkcijama neophodnim za održavanje života, a neovisne su o voljnoj kontoli: dišni i vazomotorni centar u produženoj moždini.

Vitamini

Vitamini su organski spojevi, djelotvorni u vrlo malim količinama, potrebni za normalno odvijanje mnogih metaboličkih procesa u organizmu. Čovjek ih uz neke iznimke ne može sam sintetizirati pa ih mora primati hranom ili kroz dodatke prehrani.

Vitiligo

Obezbojavanje kože. Gubitak kožnog pigmenta.

Vomitus

Povraćanje.

Vratno rebro

Prirođena anomalija, rudimentano rebro koje izlazi iz 7. vratnog kralješka.

Vrijeme poluraspada

Vrijeme potrebno da koncentracija lijeka padne na polovicu vršne razine. Važno je zbog određivanja sheme doziranja lijekova.

Vulvitis

Upala stidnice.

Natrag na vrh stranice www.vitamini-hr.com
CaliVita proizvodi online biljna ljekarna

Informacije, narudžbe i učlanjenje na www.vitamini-hr.com
info@vitamini-hr.com
091 47 44 444

Svi materijali koji se nalaze na internetskim stranicama portala www.vitamini-hr.com autorsko su djelo i vlasništvo "ORANGE", marketing i usluge.
Bilo kakvo kopiranje, distribucija, prijenos, objavljivanje, povezivanje, dubinsko povezivanje internetskih stranica na portalu www.vitamini-hr.com bez izričitog pismenog odobrenja autora, STROGO JE ZABRANJENO! Bilo kakvo kršenje ovih uvjeta koje može imati za posljedicu povrede autorskih prava te može doći do kaznenog progona protiv počinitelja prema čl. 229 i čl. 230 kaznenog zakona. Autorska prava>

FDA
USDA
EU-organic
GMP
US-EPA
CE
IGEF