Klikni za mobilnu verziju

Medicinski rječnik pojmova je baza pojmova koji se često koriste u medicini, a napravljen je radi lakšeg razumijevanja ponekad nejasne terminologije.
NAPOMENA: Opisi bolesti namijenjeni su isključivo informiranju i zdravstvenom prosvjećivanju opće populacije te nipošto ne zamjenjuju liječničku dijagnozu. Za sve dodatne informacije vezane uz Vaše zdravlje obratite se svojem liječniku.


Upišite traženi pojam ili odredite pojmove prema abecedi:

Žarište (fokus)

Ograničen infektivni proces iz kojeg se infekcija može proširiti po cijelom organizmu ili njegovim dijelovima krvlju, limfom, tjelesnim šupljinama ...

Ždrijelo

Zajednički organ probavnog i dišnog sustava. Smješten je okomito ispred kralježnice, iza nosne i usne šupljine i grkljana. Seže od baze lubanje do donjeg ruba prstenaste hrskavice ili šestog vratnog kralješka, gdje prelazi u jednjak.

Želučani sok

Vrlo kiseo sekret kojeg luče želučane žlijezde u količini od 1.5-3 L/dan.

Željezo

Kemijski element u ljudskom organizmu potreban za sintezu hemoglobina, mioglobina i mnogih enzima.

Žgaravica

Osjećaj žarenja ispod prsne kosti ili visoko u epigastriju sa širenjem u vrat ili katkada u ruke. Najčešće je uzrokovana gastroezofagealnim refluksom.

Žilnica

Dio srednje očne ovojnice u području vidnog dijela mrežnice.

Živčana stanica

Strukturna i funkcionalna jedinica živčanog sustava.

Živčani centri

Dijelovi središnjeg živčanog sustava u kojima se integriraju impulsi iz drugih dijelova živčanog sustava kao i iz čitavog organizma. Izlazni signali iz tih centara upravljaju različitim svjesnim i vegetativnim funkcijama.

Žlijezde

Organi građeni od žljezdanih epitelnih stanica specijalizirani za funkciju lučenja (sekrecije).

Žuč

Žućkast sekret (i ekskret) jetrenih stanica koji se kontinuirano luči u žučne kanaliće u dnevnoj količini od oko 1L.

Žučne boje

Proizvodi razgradnje hemoglobina: biliverdin, bilirubin i njegovi derivati.

Žučni kamenci

Postojanje kamenaca u žučnom traktu. Po sastavu mogu biti: kolesterolski, miješani i pigmentni.

Žučni mjehur

Kruškolika tvorba smještena na donjoj strani jetre. Služi kao spremište žuči koja se izbacuje na poticaj probavnog hormona-kolecistokinina.

Žutica

Žuta pigmentacija kože i bjeloočnice žučnom bojom - bilirubinom.

Žuto tijelo

Privremena ženska endokrina žlijezda koja nastaje pod utjecajem luteinizacijskog hormona adenohipofize (LH) od stanica Graafova folikula nakon ovulacije.

Natrag na vrh stranice www.vitamini-hr.com
CaliVita proizvodi online biljna ljekarna

Informacije, narudžbe i učlanjenje na www.vitamini-hr.com
info@vitamini-hr.com
091 47 44 444

Svi materijali koji se nalaze na internetskim stranicama portala www.vitamini-hr.com autorsko su djelo i vlasništvo "ORANGE", marketing i usluge.
Bilo kakvo kopiranje, distribucija, prijenos, objavljivanje, povezivanje, dubinsko povezivanje internetskih stranica na portalu www.vitamini-hr.com bez izričitog pismenog odobrenja autora, STROGO JE ZABRANJENO! Bilo kakvo kršenje ovih uvjeta koje može imati za posljedicu povrede autorskih prava te može doći do kaznenog progona protiv počinitelja prema čl. 229 i čl. 230 kaznenog zakona. Autorska prava>

FDA
USDA
EU-organic
GMP
US-EPA
CE
IGEF